Bijzondere aflevering aan Attero

7 augustus 2018

Bijzondere aflevering aan Attero

Nina Markx werkt bij het bedrijf Attero als terreinbeheerder waarbij ze gespecialiseerd is in het voorkomen van overlast door dieren.
Haar standplaats is de locatie van Attero in Tilburg, 120 hectare groot en bestaat voor een deel uit een operationele stortplaats, biogasfabriek en GFT-vergister. Daarnaast verzorgt ze locaties als Moerdijk, Bergen op Zoom, Venlo, Haps, Odiliapeel, Mierlo en Weert. Al met al worden er wekelijks veel kilometers gereden en niet alleen op de snelweg maar ook op het terrein. Daarom is de 4 x 4 uitvoering van deze VW Transporter een uitkomst.

Op de verschillende locaties worden werkzaamheden met afval uitgevoerd zoals composteren, verbranden en biogasopwekking. Dat trekt ook dieren aan. Uit milieu- en hygiënisch oogpunt is dat onwenselijk. Zo wil Attero bijvoorbeeld voorkomen dat afval door meeuwen wordt gepakt en verderop in de natuur weer wordt gedropt. Nina bestrijdt niet-gewenste dieren zoveel mogelijk met natuurlijke middelen. Zo weet ze met haar Engelse Springer Spaniël Jip vossen en zwerfkatten te verjagen en schrikken de meeuwen van de inzet van haar roofvogels. Waarlijk een ecologische bestrijdingsmethode. 
In sommige gevallen moeten er echter toch nog bestrijdingsmiddelen worden ingezet. Voor het veilig transporteren van deze middelen is er een kasten opbergsysteem in de VW Transporter ingebouwd waaronder een kast met afzuiging naar buiten.

Om een terrein toegankelijk te houden worden er naast de bosmaaier en onkruidbrander ook gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Ongewenste gewassen verwijdert of besproeit ze vanuit een 100 l. spuittank. Om deze elektrische tank met trekhaak-koppeling op wielen mee te kunnen nemen is er in de VW Transporter een veiligheidsgordel die aan de tank wordt vastgemaakt waarmee de tank aan de vloer van het voertuig is bevestigd. Maar daar waar het mogelijk is probeert Nina wel een zo groot mogelijk diversiteit te krijgen op de locaties door bijvoorbeeld de afgedekte delen van het afvalterrein te laten begroeien met gewenste gewassen. 

De baan van Nina Markx op de diverse locaties vergt een comfortabele werkauto. Samen met haar roofvogels, hond Jip en de VW Transporter gaat Nina dagelijks op pad. Met vindingrijkheid en liefde voor de natuur gaat ze aan de slag om de mogelijke overlast van ongewenste dieren binnen de perken te houden en de gewenste natuur, zowel flora en fauna, te beschermen. Dat is Nina wel toevertrouwd.